Jarní tipy na čtení

by - března 23, 2018


Ahojky všichni! Tak je tu konečně jaro:). Sice spíš podle kalendáře, protože to počasí je pořád docela šílený, ale aspoň můžeme mít dobrý pocit, že je tu konečně tohle "teplejší" období:D. Pozitivní na tom je, že když se podíváme z okna, ve většině případů vidíme ještě pořád sníh. Co na tom, že v Praze je to spíš matlavá břečka:D. Každopádně, ať už je venku jakékoli počasí, já už mám skvělou jarní (a možná i trošku velikonoční) náladu. Všude na mě vykukují fotky tulipánů a na našem školním okně je pověšené velikonoční vajíčko...co víc si přát:D.
Stejně jako u každého ročního období, jsem vybrala pár (podle mě) skvělých knížek, které sice nemají přímo s jarem nic společného, ale všechny jsou tak pěkně barevné, tak proč ne...:D.

The Perks Of Being a Wallflower


Název téhle knížky možná pár z vás zná líp takhle: Ten, co stojí v koutě. Já jsem tuhle skvělou knihu četla v češtině i angličtině a všem to moc doporučuju! Hodně mě překvapilo, že angličtina nebyla až tak těžká a všemu jsem v podstatě bez problémů rozuměla:). Co se týče toho hlavního, tedy příběhu...celá knížka je v podobě dopisů, které píše patnáctiletý Charlie a posílá je imaginárnímu "kamarádovi". Charlie byl na základní škole outsider a bojí se, že by se tohle všechno mohlo opakovat i na střední. Všechno se změní, když potká Patricka a jeho sestru Sam. Díky nim se Charlie zase cítí skvěle.
Stephen Chbosky má jedinečnou schopnost všechno napsat neskutečně lidsky. Nic v knize na mě nepůsobilo uměle, což je v tomhle typu knih podle mě strašně důležité:). Jinak podle této knihy byl natočen i film, tak na něj určitě mrkněte:).

Probuzení Simona Spiera


Tak tahle kniha mě vážně dostala. Podle mě je jedna z těch mála, co je vážně originální, vzhled k tomu, že se jedná o tématiku homosexuality. Celkově si myslím, že je to ještě pořád docela zamlčované téma, což je mi neskutečně líto, protože lidé s jinou orientací mají úplně stejná práva jako heterosexuálové. Kniha je o Simonovi, který si dopisuje s neznámým klukem jménem Blue a vzájemně se svěřují o své orientaci. Jednou se Simon zapomene odhlásit z mailu a jeho spolužák Martin jejich konverzaci vyfotí. Simona potom vydírá, že tyhle maily ukáže celé škole, pokud ho nedá dohromady se Simonovou kamarádkou Abby.
Knížka je stejně jako minulá úžasně napsaná a čte se úplně sama:).

Turtles All The Way Down


John Green je pro mě nepostradatelný autor v Young Adult literatuře. Jeho styl psaní je prostě dokonalý a všechny jeho knížky jsou kouzelné:). Tahle novinka samozřejmě není vyjímkou:). Zatím bohužel není v češtině ani slovenštině, ale i tak jsem si knihu neskutečně užila. Teda takhle, ta angličtina byla docela o dost těžší než u The perks of being a wallflower, ale dalo se to:). Celkově děj knihy byl úžasný, je o šestnáctileté dívce Aze, která trpí OCD- úzkostnou poruchou. Aza se se svojí nejlepší kamarádkou Daisy pouští do pátrání po uprchlém miliardáři, kvůli velké odměně, kterou by dostaly za jeho dopadení.
 J.Green dokázal dokonale vyjádřit všechny Aziny myšlenky a dokonce jsem si zamilovala snad většinu vedlejších postav:D. Samozřejmě, stejně jako u všech Greenových knih je i v této hodně vtipných částí, což je prostě super:).

Tíha vesmíru


Na téhle knížce se mi strašně líbí odlišnost hlavních postav. Libby je velmi obézní a Jack trpí zvláštní poruchou- nedokáže rozeznávat lidské tváře. Obě tyto postavy jsem si hned zamilovala, protože jsou oba tak neskutečně rozdílní, že víc už to snad nejde:D. Hlavní myšlenkou knihy je šikana a celkově posměch a škatulkování. Autorka tato témata podala úžasně a čtivě, knížka vážně doslova ubíhala pod rukama:). Každopádně pro ty, kdo nemají rádi zamilované příběhy to asi nebude:D.

Mluv


Myslím, že název téhle knihy mluví za vše. "Mluv" je podle mě opravdu silná kniha, zachycující uzavřenost čtrnáctileté Melindy. Mellie nastupuje do prvního ročníku na střední, ale nemá to vůbec lehké, protože se s ní nikdo nebaví. Důvod je naprosto jednoduchý, Melinda zavolala na rozlučkovém večírku policii. Každopádně v podstatě se jí nikdo neptal, proč to udělala. Melinda přestává postupem času mluvit, její rodiče s ní komunikují pomocí lístečků na lednici a kamarády skoro žádné nemá. Celý děj se točí okolo toho, co se stalo v tu noc, co Melinda zavolala policii. Já jsem to tušila už od začátku knihy, ale i tak mě to nakonec dostalo:). Všem tuhle knihu moc doporučuji!

Falešný román


Tohle bylo naprosté překvapení! Je to jednoduše dokonalá kniha:D. Celkově styl psaní, hlavní postavy a děj mi hrozně sedly:). Já jsem tuhle knihu začala číst v domnění, že autorka je z cizí země, ale potom jsem si přečetla to jméno...samozřejmě české. Možná to bude znít zvláště, ale já prostě české knihy nikdy neměla ráda:D. Ale přehodnotila jsem to!
Ema je jednoduše rozmazlená, sedmadvacetiletá "dívka". Pořád bydlí se svým pohádkově bohatým tatínkem, pod záminkou, že píše román. Když ale její táta zjistí, že žádný román ve skutečnosti není, vyhodí ji z domu. Ema je najdnou bez peněz, v obrovském tmavém bytě, který ji na první měsíc pronajal její táta, ale nemá práci, takže si ho na další dobu nemůže dovolit. Každopádně, Ema je vynalézavá a napadne ji, jak se s touhle situací vypořádat. Vdá se za bohatého Alberta:D.
Celá kniha je psaná formou deníku a je prostě boží! Tohle musíte číst a navíc už vyšel druhý díl...jupí:D


Dítě Bridget Jonesové


Neutuchající klasika Bridget Jonesová tady samozřejmě nemohla chybět:D. Já celkově miluju ty filmy, takže i knihy jsem si musela přečíst. A tahle nejnovější byla úžasná, sice ne tak úžasná, jako předešlé díly, ale pořád úžasná! Jako vždy jsem umírala smíchy, je to přece Bridget:D.

Tákže, než jsem sepsala tenhle článek, tak ten sníh zmizel...zvláštní:D.

Všechny tyhle knihy můžu s čistým svědomím doporučit a určitě se u nich zasmějete (kromě Mluv):).

A co vaše tipy na knížky?

Mějte se krásně!

You May Also Like

53 komentářů

  1. Jéé, to ráda vidím, že JG vydal novou knížku! Já si teda počkám na českou adaptaci - v angličtině bych tomu moc nerozumněla :D O Probuzení Simona Spiera už jsem někde četla a vypadá to slibně :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky v plánu si jí přečíst ještě jednou v češtině:D. Ano, je to skvělá kniha:).

      Vymazat
  2. Díky za super tipy! Všechny knihy vypadají podle popisu dost dobře, sice to není moc můj styl, ale asi by mě taky zaujaly :) Jen Johna Green bych asi nečetla, jeho knihy mě moc nebavily :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, má hodně osobitý styl psaní, ale to se mi na něm právě líbí:D. Jsem moc ráda, že jsem mohla něco doporučit:)

      Vymazat
  3. Já čtu akorát Sofiinu volbu a předtím mě naprosto dostala knížka Hygge, prostě šťastný způsob života - tu by si měl podle mě přečíst každý... <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hygge teď zrovna čtu a je to vážně skvělá kniha:)

      Vymazat
  4. Četla jsem z nich jen The Perks Of Being a Wallflower, takže mám aspoň další tipy. :D
    Všechny knihy vypadají zajímavě. Hlavně ten Simon mě zaujal. Myslím, že se o tom teď docela dost mluví, jelikož má být/ nebo už je film. :)
    Before-the-shadows.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to ani nevím, že má být film:D. Tak to už se těším...

      Vymazat
  5. Super tipy, určitě po nějakých kouknu :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé tipy! Já jsem četla Tíhu vesmíru i The Perks of Being a Wallflower a obě knížky jsem si naprosto zamilovala. A ostatní zní fakt super, myslím, že by se mi určitě taky líbily. A mám dojem, jestli teď nebude ta kniha o Simonovi zfilmovaná...
    Kout světa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem na to koukala, že má být zfilmovaná:D. Je to boží...:)

      Vymazat
  7. Super tipy, niektoré ma naozaj veľmi zaujali. :)

    OdpovědětVymazat
  8. ,,Ten, co stojí v koutě" jsem viděla film a vůbec jsem netušila, že je to natočené podle knížky :) docela si mě navnadila na to, si ji přečíst, protože film se mi líbil :) ještě mě zaujala ta knížka od Johna Greena, neslyšela jsem o ní :) díky za tipy :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli se ti líbil film, tak kniha bude taky:D

      Vymazat
  9. Super článek :)
    Já jsem z těchto knih nečetla ani jednu, ale o většině jsem už slyšela. Jinak už asi půl roku plánuji, že si přečtu Bridget Jonesovou, ale absolutně nestíhám :/ Snad o prázdninách na ni bude čas :)

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám s knížkami tak zvláštní, většinou nečtu dva týdny a pak najednou přečtu tři knihy za týden...:D

      Vymazat
  10. Skvelé tipy! 🙈 väčšinu som videla vo filmovej podobe ale aj knihy musia byť super:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ve filmové podobě viděla jenom dva, ale na ostatní chci taky mrknout:)

      Vymazat
  11. Tyhle tipy na knížky jsou něco přesně pro mě! Děkuju za ně! :D Musím si tenhle článek někam uložit. Četla jsem z toho výběru jenom Dítě Bridget Jonesové a Charlieho malá tajemství(též v čj i aj). Moc se těším, až bude přeložená kniha od Johna Greena, ty ráda čtu v čj :)


    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, jsem moc ráda, že tě tyhle knížky tak zaujaly:D.

      Vymazat
  12. Knihy nepoznám, ale vyzerá skvelo! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  13. Moc hezké tipy. Já se teď chystám na The Perks of Being a Wallflower :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hezké čtení, já mám v plánu si to někdy přečíst znova:D

      Vymazat
  14. Zatiaľ nemám prečítané tieto knihynale odporúčam Nech sneží a taktiež Beznádejna 🙂 veľmi pekný príspevok 🙂https://lifeforjul.blogspot.sk/?m=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sněží, sněží jsem četla a moc se mi to líbilo! Dík za tipy:)

      Vymazat
  15. Super tipy! Aj keď si radšej pozriem film, niekedy si knižku rada prečítam :) Už dlhšie rozmýšľam, že by som si kúpila opäť nejakú v angličtine

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížky v angličtině mají prostě svoje kouzlo...:D

      Vymazat
  16. naozaj super tipy na čítanie, to sa vždy zíde :) ja momentálne čítam ruskú literatúru do školy, ale už sa teším na leto, keď doženiem tituly, čo som dostala ešte na Vianoce... :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  17. Tu poslední mám doma, pořád se odhodlávám už asi měsíc a půl jít do knihovny :D ne asi tam nedojdu nikdy xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chodím do knihovny každý týden:D. Ale spíš kvůli škole...:D

      Vymazat
  18. Ani jednu jsem nečetla, ale některé znám :) Od Greena právě čekám, až jí přeloží :D miluju jeho knížky <3

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  19. Skvělé tipy :) Ještě jsem z tohoto výběru nic nečetla, tak aspoń budu mít co dělat celé jaro :) Určitě čekám na nového Greena a chci zkusit Simona SPiera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simona určitě zkus, je to skvěle napsaná kniha:)

      Vymazat
  20. Zaujímavé knihy, najviac ma zajala tá od Johna Greena . :)

    OdpovědětVymazat
  21. Turtles All the Way Down sa mi veľmi páčilo. Zatiaľ u mňa jedna z najlepších Greenových kníh.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se nejvíc líbilo od J. Greena Hvězdy mi nepřály, ale hned potom je rozhodně tahle kniha:)

      Vymazat
  22. Krásné knihy ! Hodně jsi mě nalákala na Simona a ten kdo stojí v koutě si chci přečíst a na JG se moc těším. <3

    allaboutcandyslife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simona si rozhodně přečti...A až bude JG v češtině určitě si ho přečtu znova:D

      Vymazat
  23. Pěkný článek, velmi mě zaujala knížka Ten, kdo stojí v koutě a Tíha vesmíru :D

    Jdu si za svým snem
    Nekonečná knihovna

    OdpovědětVymazat