Recepty, díky kterým si zamilujete avokádo- část I.

by - října 11, 2017


Ahoj všichni! Avokádu se superpotravina rozhodně neříká jen tak. Jde z něj udělat hned několik úžasných jídel a dokonce i pár kosmetických vychytávek. Jediná nevýhoda je cena. Nebudeme si nic namlouvat, kdybych měla avokádo jíst každý den, za chvilku by mi v peněžence nic moc nezbylo:D.
Jedno avokádo stojí okolo 30Kč. Řekla jsem si, že vám ukážu, že na to abyste si udělali avokádovou pomazánku, guacamole, avokádový pudink, masku na obličej a peeling potřebujete jen dvě avokáda a samozřejmě nějaké ty doplňkové přísady k tomu, protože avokádo samo o sobě nemá žádnou výraznou chuť. 
Je jasné, že pokud budeme pracovat jen se dvěma avokády, nebudete moct pohostit celou rodinu, ale pro dva až tři lidi to naprosto stačí:). 
Ze začátku pro mě byl oříšek vybrat správné avokádo, takže se vám to pokusím nějak osvětlit:). 
Avokádo by mělo být samozřejmě zralé, to se pozná podle pružnosti na omak. Problém nastává u velkých obchodů, protože tam na avokáda sahá a omačkává je každý druhý člověk, takže pak aby taky nebylo pružné, že jo? z toho důvodu si vybírám spíš tvrdší a potom je nechám "dojít" doma.

Avokádová pomazánka

Na tuhle mňamku budeme potřebovat:
  1. půlku avokáda
  2. olivový olej
  3. citron
  4. sůl
  5. česnek
Nejlepší na těchto receptech je, že jsou úplně snadné! Zralé avokádo rozkrojíme a jednu půlku odložíme (pokud chcete mít větší množství pomazánky, zdvojnásobte všechny ingredience, které tady budu zmiňovat:)). Vyjmeme pecku a pomocí lžičky avokádo dá se říct, vydlabeme a vydlabaný obsah avokáda rozmačkáme vidličkou. Do rozmačkaného avokáda přidáme půl lžíce olivového oleje, půl lžíce vymačkaného citronu, špetku soli a rozdrcený stroužek česneku. Všechno to promícháme a svačinka je hotová!

Guacamole
Odpověď na otázku, proč na fotce místo nachos jsou chlebíky je naprosto jednoduchá:). Já je prostě nikde nemohla sehnat!
Guacamole jsem poprvé jedla v mexické restauraci (konkrétně  zde)  a hned jsem věděla, že se tuhle úžasnou věc musím naučit dělat doma.
Budeme potřebovat:
  1. půlku avokáda
  2. rajče
  3. sůl
  4. cibuli (já jí tam dala míň, protože prostě cibuli nesnáším:))
  5. citron
Začátek postupu je úplně stejný jako u pomazánky, avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku, lžičkou vydlabeme a rozmačkáme vidličkou. Do rozmačkaného avokáda přidáme špetku soli a půl lžíce citronu. Nakrájíme na drbounko půlku rajčete a čtvrt až půl cibule. Všechno to promícháme a podáváme s nachos:) (nebo to jako já vyřešte chlebíky:D).

Protože tenhle článek byl strašně, ale vážně strašně dlouhý, za dva týdny bude na blogu druhá část:).


Já si avokádo zamilovala, co vy?

Poslední věc, kterou bych vám chtěla říct a ze které mám obrovskou radost je....že jsem na blogerkách (Blogerky.cz):D jupiii:D. Najdete mě na tomhle odkazu. Ani nevíte, jakou práci mi vzhledem k tomu, jak moc jsem netechnický typ, dalo najít co to vlastně je RSS zdroj atd... pomáhalo mi při tom pár skvělých blogerek a hrozně moc za to děkuju!

Mějte se krásně!



You May Also Like

51 komentářů

  1. Já jsem avokádo ještě nikdy neměla :/ Snad ho brzy vyzkouším :)
    Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Very interesting post. I like it ❤️❤️❤️

    I follow you: Visit and follow ----> Marija's blog i Giveaway

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mám najradšej avokádovú pomazánku :), ale niekedy vyskúšam aj Guacamole, môžem sa ťa opýtať, ako sa ti podarilo pridať na blogerky svoj blog? Ja som ho tam mala niekedy, lenže vtedy sa to pridávalo nejak automaticky a teraz ho tam vôbec neukazuje, take neviem, či by som to nemala skúsiť ešte raz.
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On se ti totiž blog neukáže přímo u tebe na profilu, zkus ho nejdřív zadat do vyhledávače. Pokud ti nic nenajde, vyplň Žádost o přidání blogu a počkej na email, jestli tvůj blog schválí:). Mě přišel až po měsíci.

      Vymazat
  4. Já jsem už vyzkoušela avokádo, ale nijak mě neoslovilo.. :D :)

    https://wantbefitm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samo o sobě je nic moc, ale když se dobře ochutí, je to super:D

      Vymazat
  5. Avokádo jsem vždycky zkoušela jen tak na plátky a chuť teda nic moc. Asi mu dám ale ještě jednu šanci a zkusím nějakou ochucenou pomazánku :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  6. Avokádo jsem měla jednou a nějak mě nenadchlo. Chuť už si moc nevybavuju, ale kdyby bylo dobře tak bych ho kupovala - takže asi to byl problém :D o pomazánkách z avokáda jsem četla hodně a možná to někdy zkusím :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem avokádo vyzkoušela asi jenom jednou v životě a chutnalo mi :) Od té doby si ho chci koupit znovu, ale vždycky mě odradí jeho cena :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. Mňam! Škoda, že teraz v zime už nebude také dobré :/ Ale v lete ho konzumujem takmer vždy ʕ•͡ᴥ•ʔ

    Blog de la Licorne

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělé recepty :) Avokádo jsem zatím mockrát neměla, takže jsem zvědavá jak bude chutnat v těchto receptech :)

    OdpovědětVymazat
  10. Z avokáda som si ešte nič nerobila ale mám to v pláne. Moja mamka sa si robí dosť často pomazánku a veľmi jej chutí.

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
  11. To je ale super článek! zatím jsem zkoušela jen pomazánku a byla super, ale těším se až vyzkouším i nějaký recept tady od tebe. Jinak s tím poznáváním jestli je avokádo zralé jsem taky bojovala a na netu jsem jednou našla super trik - koukneš zespoda na stopku (občas musíš odstranit takovej ten "čudlík" co jí přikrýva a když je zelená tak ještě není zralé a když je zlatavá tak už je. prý když je tmavě hnědá tak už je staré ale to se mi ještě nestalo) tak snad můj dost tragickej popis pomůže :D
    Herb Theory

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      To je super trik, určitě to vyzkouším:D

      Vymazat
  12. Tak avokádo je zrovna potravina, které jsem (zatím) vůbec nepodlehla.. Nevím, moc mi ta chuť nechutná :D Jediné zpracování avokáda, které sním, je když si ho dám do vaječné omelety :D Ale recepty zajímavé

    OdpovědětVymazat
  13. pekné recepty :) s avokádom až tak veľa skúseností nemám, ale určite sa nechám inšpirovať ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  14. Avokádovú pomazánku som doma už skúšala, no nejak avokádu stále neviem prísť na chuť.. :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme rád něco jiného:D třeba ti začne chutnat časem:D

      Vymazat
  15. Wauky super konečne niekto napíše nejaký chutný recept s avokádom lebo takéto recepty väčšinou zhoria na tom, že to nie je správne dochutené koniec koncov avokádo nemá nejakú veľmi špecifickú chuť. :) Takže tvoj receptík musím vyskúšať :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  16. Avokádo som mala zatiaľ iba raz a vôbec som mu nevedela prísť na chuť, no určite by som mu rada dala ešte šancu a vyskúšala tiež rôzne nátierky :) Skvelý recept!

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
  17. Recept vypadá skvěle :) hned bych si avokádo dala! :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!:D Já zrovna teď taky, bohužel jsem už všechno snědla :D

      Vymazat
  18. Já se přiznám, ze jšem avokado ještě nikdy neměla :D Ale chci ho moc vyzkoušet a tohle vypadá moc dobře :)

    LITTLETHINGSFOREM

    OdpovědětVymazat
  19. Díky za tipy, avokádo mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
  20. já avokádo vyzkoušela zatím jen jednou a moc mi nechutnalo :/ třeba někdy vyzkouším nějaký tvůj recept, ale zatím mě nic avokádového neláká :D :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamarádkám avokádo taky nechutná, každý máme rád něco jiného:D

      Vymazat
  21. Taky míchám avokádo s citronem, česnekem a solí. A ještě si k tomu na chleba dávám cottage. Je to největší mňamka!
    °°Instantní krása°°

    OdpovědětVymazat
  22. Já avokádo úplně miluju! Na chlebík a okořenit pepřem a solí <3 :D Jinak super tipy. Také ti děkuji za velmi milý komentář na blogu, budu ráda když se budeš i nadále vracet, protože já určitě budu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já moc děkuji za krásný komentář:D na tvém blogu jsem určitě nebyla naposledy:)

      Vymazat
  23. Wow, moc chválím článek! :) Máš to tu krásné.


    KarinPetrekova.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Takové komentáře vždycky potěší:)

      Vymazat
  24. Avokádo jsem měla jednou, když ho přítel přinesl domu a nebyl to žádný zázrak. Udělala jsem z toho pudink a pak to letělo. Ale určitě chci vyzkoušet guacamole a pomazánku. Myslím, že když to připravím tak, jak to má být, tak mi to určitě chutnat bude. A recept určitě vyzkouším :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky z pudinku podle původního (veganského) receptu nebyla nějak odvařená, ale upravila jsem si ho podle sebe a teď ho mám docela ráda:D

      Vymazat
  25. Avokádo jsem už dlouho neměla, musím si ho zase koupit. Na jeho chuť jsi mě teď hodně nalákala, mňam :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  26. mňam, pripomína mi to že som dlho avokádo nemala :)

    OdpovědětVymazat
  27. Avokádo je pro mě jasna z nejskvělejších ingrediencí co znám. Miluji jak guacamole, tak i všechny různé mexické recepty, do kterých se avokádo přidává. Také mě velice těší, že se často přidává do těchto krabiček, co si objednávám do práce.

    OdpovědětVymazat