Winter

by - března 01, 2018


Ahojky všichni! Poslední tři měsíce se ze mě vytratila všechna chuť ke čtení. Jednoduše jsem se zamilovala do seriálů a visela na nich v podstatě pořád, když jsem měla nějaký volný čas. Ale nedávno mi to začalo být vážně hrozně líto a tak jsem si řekla, že si znovu přečtu sérii knížek, která mě do světa čtení vždycky dostane. Tahle série je jedna jediná....Měsíční kroniky:D. Já jsem se obecně zamilovala do všech retellingových knížek,  v podstatě takových převyprávění známých příběhů (v tomto případě pohádek):D. Já mám pohádky strašně ráda, nedávno jsem si říkala, že by někdo mohl napsat retelling na Lvího krále, ale pak jsem si uvědomila, že by to asi nedopadlo zrovna dobře:D. 
Měsíční kroniky mají čtyři díly. Cinder- jako Popelka, Scarlet- jako Karkulka, Cress- jako Locika (Rapunzel) a Winter- jako Sněhurka. Tahle série mě neskutečně zaujala kvůli úžasně propracovaným detailům, skvěle vytvořeném světu na Měsíci a celkově mi moc sedne autorčin styl psaní. 

Anotace:
Princezna Winter má obdiv měsíčního národa pro svou vznešenost a dobré srdce. Navzdory tomu, že jí tvář hyzdí jizvy, její krása je prý ještě úchvatnější než královny Levany, její macechy. Winter svou macechu nenávidí a ví, že Levana neschvaluje její city k příteli z dětství – pohlednému palácovému strážnému Jacinovi. Ale Winter není tak slabá, jak si Levana myslí. Společně s kyborgskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci by se jí dokonce mohlo podařit rozdmýchat povstání a zvítězit ve válce, která zuří už příliš dlouho. Dokážou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit královnu Levanu a dopsat šťastné konce ke svým příběhům?

V téhle knížce se toho dělo strašně moc, přece jenom uzavírá čtyři děje, které se vzájemně prolínají, ale všichni mají jeden cíl- porazit královnu Levanu:D
Pro mě je skoro v každé knížce moc důležité, aby mi byla hlavní postava sympatická. No a Winter je naprosto úžasná:D. Jelikož už dlouho nepoužívala svůj měsíční dar, má hrozné vidiny, ale i přesto zůstává neskutečně optimistická a celkově mi na první pohled přijde tak mile hloupoučká:D. Naopak její přítel Jacin je mi strašně nesympatický, ale na druhou stranu je krásné, jak je schopný se obětovat, aby Winter uchránil:). 

Příběh byl napsaný opět z několika úhlů pohledu, což mám strašně ráda, protože se pak dovím nejvíc maličkostí. Navíc autorka dokázala naprosto úžasnou věc. Po celou dobu čtení jsem měla pocit, že všechny postavy vážně znám a všechno jsem s nimi neskutečně prožívala. Skvělá změna bylo taky prostředí, kde se příběh odehrával, tedy Měsíc. A aspoň jsem se mohla ujistit, že královnu Měsíce- Levanu vážně nesnáším:D.

Hlavními postavami by měli být samozřejmě Winter a Jacin, každopádně mi občas připadalo, že byl jejich příběh trošku zastrkován do pozadí. Na druhou stranu mi to vůbec nevadilo, protože válka mezi Zemí a Měsícem pomalu nabírala na obrátkách a já byla ráda, že jsem jí viděla spíš z pohledu Cinder. Každopádně já jsem upřímně vždycky měla nejradši Cress a Thorna a hrozně jsem jim fandila od samého začátku:D. 
Winter je poslední kniha z této série a musím říct, že ji zakončila vážně úžasně.
Nejvíc na autorce obdivuji, jak skvěle dokáže zkombinovat dobrodružství, napětí a lásku...(kdyby tam nebylo trošku tý romantiky, nebylo by to ono:D).

Četli jste někdo Měsíční kroniky? A kterou z hlavních hrdinek máte nejradši, schválně jestli se shodneme na Cress:D.

Mějte se krásně!


You May Also Like

28 komentářů

  1. Winter jsem četla cca dva roky zpátky v angličtině a teď o Vánocích jsem se konečně dostala i k překladu a byla jsem zní nadšená úplně stejně jako když jsem ji četla poprvé. Jinak, co se týká nejoblíbenější postavy, tak vůbec asi Cinder. I když Scarlett je taky skvělá, ale ta mě v některých věcech trochu rozčilovala:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto sérii neznám, ale zní úžasně! Taky jsme teď s přítelem seklí u seroílů - momentálně koukáme na Bylo nebylo, je to vlastně taky prolínání všech možných pohádek a moc se mi to líbí :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to mám radost, že jsem tě na tuhle sérii nalákala:D. Jinak na Bylo nebylo jsem ještě nekoukala, takže to budu muset napravit:D.

      Vymazat
  3. O Mesačných kronikách počujem prvýkrát. Ale veľmi ma zaujala tá myšlienka retellingu a ešte k tomu rozprávok so Snehulienkou a ostatnými princeznami, znie to naozaj super. Myslím si, že som natrafila na ďalšiu knihu (knihy), ktoré môžem pridať na svoj zoznam kníh na prečítanie. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten nápad je vážně skvělý, určitě si tuhle sérii přečti:)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, zatím jsem četla jen první dva díly, na ty ostatní se ale také v nejbližší době chystám. :) Souhlasím, že zkombinování několika klasických pohádek a věcí z budoucnosti je naprosto dokonalé. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc:). Tak to si určitě přečti i ty další, ještě na tebe čeká Cress:D.

      Vymazat
  5. Tyjo vůbec jsem nevěděla, že něco takového jako retelling existuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A je to úplně boží, teď jsem koukala na nový retelling Na lovu a vypadá to skvěle:).

      Vymazat
  6. Knižka vyzerá dobre,hoci som ju nečítala,ale pokiaľ by ju mali v kníhkupectve,rada by som do nej zazrela :) .
    Lifelover

    OdpovědětVymazat
  7. Sérii jsem četla. A i když jsem si myslela, že budu mít nejradši Cress, protože je to vlastně Locika, kterou mám moc ráda, tak mi nejvíc sedla Scarlet. Asi proto, že mi její příběh připomněl spíš příběh Krásky a zvířete, ten mám ještě radši než Lociku, než Červenou Karkulku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, příběh Scarlet mi taky víc připomínal Krásku a Zvíře:D. Ale jinak mi celkově Scarlet není nějak sympatická, každopádně Vlka miluju:D

      Vymazat
  8. Už ta anotace mě zaujala, kniha vypadá opravdu skvěle. Mám ráda tvé stručné a výstižné recenze, pokračuj. :)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle jsem nikdy neviděla a opravdu to vypadá zajímavě :)

    LITTLETHINGSFOREM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni na to, ale je určitě nejlepší začít Cinder:)

      Vymazat
  10. Winter jsem ještě nečetla, ale jelikož miluju ostatní knihy ze série, určitě se k ní brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak jestli jsi četla ostatní díly, tak to budeš nadšená:D

      Vymazat
  11. Byla jsem na tom se čtením naprosto stejně, až v únoru se to změnilo, zůstala jsem trčet doma na nemocenské, tak jsem začala zase číst. Tuhle sérii znám, ale zatím jsem se dostala jen ke knize Cinder.
    http://everyday-lifecz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtení je hrozně super, škoda, že je na něj tak málo času:).

      Vymazat
  12. Nečetla jsem, ale něco podobného hledám, ted dočítám třetí díl Sanctum a pak nemám inspiraci, takže díky za tIp

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O té sérii jsem slyšela, taky bych si jí chtěla přečíst:D

      Vymazat
  13. Se čtením jsem na tom úplně stejně, vždy od podzimu do jara mě lákají večery při horkém čaji a knize. I když momentálně na čtení moc času nemám, snažím se dočíst jednu rozečtenou knížku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se teď s knihou taky nějak míjím, hlavně kvůli příjimačkám:D

      Vymazat