Školní časopis roku- workshopy

by - května 31, 2017


Ahojky všichni! Asi před dvěma týdny jsem byla na workshopech a následném vyhlášení vítězů školního časopisu roku na Vyšší odborné škole publicistiky. Pro upřesnění, ve škole přispívám do našeho školního časopisu, kdo by se chtěl juknout, je zde. Cestu jsme měli poměrně jednoduchou, jelikož první kolo se konalo v Praze, nejeli jsme moc dlouho. Než proběhlo samotné vyhlášení vítězů, každý se zapsal na dva workshopy. Protože jsme byli na soutěži časopisů, všechny workshopy byly o různých zlepšovácích a radách, abychom naše časopisy co nejlépe vylepšili:). Já se zapsala na workshopy o obecných zlepšovacích a na mobilní zařízení (protože, kdo by na to v téhle době nechtěl, že jo;)?
No a tak jsem si řekla, proč se s vámi o některé rady, co jsem na workshopech zjistila nepodělit?
Jak už jsem zmínila, první workshop byl spíše obecný, hodně jsme si povídali, představovali naše časopisy a vyměňovali si rady.
Tady jsou tři obecné rady, které by vám mohly pomoct při začátcích vašeho školního časopisu:)

  1. V rozhovoru se vždy ptejte otevřenými otázkami. Tenhle bod je podle mě jeden z nejzákladnějších, ale zároveň nejdůležitějších. Já jsem s ním měla vždycky problém, protože když jsem například dělala rozhovory s prvňáčky, pořád mi odpovídali jednoslovně. Pro ty, kdo přesně neví, co to znamená, jde o to, že dotazované osobě v podstatě nedáte možnost odpovědět jen ano nebo ne, ale musí odpovědět celou větou (např. proč máš ráda toho zpěváka? a ne: máš ráda toho zpěváka?)
  2. Rozhovor by měl vždy obsahovat tyto otázky: Kdo (to byl, co udělal), Co (se stalo), Kdy (se to stalo), Kde (se to stalo), Proč, Jak (se to stalo) 
  3. Příběh musí mít: postavy (mají charakter a hrají nějakou roli- hlavní hrdina, protivník, atd), děj (musí obsahovat zápletku a konflikt, aby čtenáře bavil:)) a svoje prostředí (každý příběh by měl mít svůj vlastní svět, vezměte si třeba Bradavice z Harryho Pottera, není lepší, když mají vlastní prostředí? Představte si, že by Harry chodil do školy v centru Prahy:))
Na druhém workshopu jsme si mohli vyzkoušet rozhovory před kamerou.. nevěřili byste, jak jsem byla nervózní:)


Druhý workshop byl hlavně o mobilu, jakožto prostředku k nahrávání různých rozhovorů, jak zvukových, tak i obrazových. Tenhle workshop mě bavil o dost víc, protože pán, který nám "přednášel" byl strašně příjemný člověk a uměl skvěle vysvětlovat. Doporučoval nám pár aplikací na nahrávání, každopádně jsem to prostě já a tak jsem sešit, do kterého jsem si to zapisovala ztratila:)

Doufám, že se vám článek líbil a alespoň něco vám předal...
Máte ve škole taky školní časopis?
Mějte se krásně, ahoj:)


You May Also Like

1 komentářů

  1. Ja neviem prečo ale slovíčko WORKSHOP ma stále láka. Pekný príspevok!

    https://laureysworldkitchen.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat