Tipy na Vánoční čtení

by - prosince 08, 2017


Ahojky všichni! Konečně se blíží Vánoce. Kromě letních prázdnin je to moje nejoblíbenější období v roce, všude jsou světýlka, koledy (nebo aspoň vánoční písničky:D) a samozřejmě i vánoční knihy. Vybrala jsem celkem osm knížek, které navodí prostě úžasnou vánoční atmosféru. Takže si udělejte kakao, zachumlejte se do deky a můžeme se přesunout ke knihám:).

Dash a Lily- Kniha přání

Tuhle dokonalost jsem objevila až teď v listopadu a musím říct, že je to pro mě letošní vánoční jednička. Strašně se mi líbí, že to není obyčejný zamilovaný příběh. Dash a Lily se totiž seznámí díky červenému zápisníku. V něm oba nechávají vzkazy a hádanky pro toho druhého a zápisník schovávají po celém vánočním New Yorku. Knížku napsal David Levithan ve spolupráci s Rachel Cohnovou a fakt se jim to povedlo. Líbilo se mi, že každá kapitola byla buď z pohledu Lily nebo Dashe, takže jsem obě postavy skvěle poznala. A musím říct, že jsem se po delší době taky u knihy nahlas smála, protože u některých kapitol s Dashem to jinak prostě nešlo:D.

Sněží, sněží

Tuhle knížku si čtu vždycky jenom na Vánoce, aby neztratila to úžasné kouzlo. Myslím, že Greena všichni znáte, pro mě je to geniální spisovatel, který má tak úžasné popisovací schopnosti, že právě jeho kniha byla první u které jsem brečela:D. Sněží, sněží je soubor tří vánočních povídek, které vás prostě zahřejí a budete mít pocit, že se nemůžete přestat usmívat.

Kouzlo Vánoc

Tahle knížka je sice trošku starší a obálka vypadá určitě nejhůř ze všech tady, ale to rozhodně neubírá nic na tom, že jsou to úžasně napsané příběhy, které jste taky určitě někdy všichni zažili...Je rozhodně pravda, že všechny příběhy nejsou až tak úplně vánoční, ale to mi vůbec nevadilo:).

Dárek z pravé lásky

Na téhle knize spolupracovalo strašně moc skvělých autorů, včetně Rainbow Rowellové, Kirsten White a úžasného Davida Levithana. Stejně jako Sněží sněží, i tady jde o soubor několika povídek, s rozdílem, že v téhle knize jsou opravdu kraťoučké příběhy, něco okolo třiceti stran. Za pozornost taky rozhodně stojí nádherná "grafika" knížky, uvnitř jsou všude po stranách nakreslené světýlka...Myslím, že tahle kniha se fakt moc povedla, ale přece jenom, pokud nemáte rádi slaďárny, není to moc pro vás:D. (Každopádně si myslím, že k těm vánočním večerům takovéhle knihy patří:)).


Literární spolek Laury Sněžné

Tuhle krásku jsem si půjčila v knihovně hlavně kvůli pěkné obálce, občas to tak dělám, vidím pěknou knihu, tak si jí prostě půjčím:D. Až doma jsem zjistila, že tahle knížka bude mít vážně něco do sebe. I když obálka vypadá vánočně, obsah rozhodně vánoční není. Tahle kniha je vlastně přesný opak knih, které normálně čtu. Strašně se mi tu líbilo, že se nad knihou musíte trochu zamyslet a po asi sto stranách jsem si jí vážně zamilovala, pokud znáte Murakamiho, jeho tvorba by vám mohla tuto knihu připomínat:). Děj se tu v podstatě točí okolo Elly, mladé učitelky finštiny a spisovatelky, která se narodila v Zaječíně. Ella si všimne , že v jedné knize z povinné literatury jejích žáků je naprosto jasná dějová chyba. Knihu proto odnese do knihovny, kde pozná knihovnici, která je opravdu hodně zvláštní. Patří do spolku Laury Sněžné, úžasné autorky dětských knížek. V tomto spolku by mělo být deset členů, ale už třicet let Laura Sněžná nevybrala nikoho, kdo by měl být desátý. Až teď si všimne Elly, kterou do spolku přijme. Ve spolku se ale dějí opravdu zvláštní věci...

Fantastická zvířata a kde je najít

Jsem jediná, kdo na Vánoce miluje koukání na pohádky? Bez Zlatovlásky nebo Shreka by to prostě nebylo ono. Jenže pak nezbývá vůbec čas na čtení...Hlavně z toho důvodu sem přidávám i tuhle knihu, protože jsem ji měla přečtenou celou za jeden den. Je udělaná formou scénáře a tak jí klidně můžete číst mezi reklamami u filmů, protože má strašně kraťoučké kapitoly. A navíc....napsala to Rowlingová...a je to z Harryho světa....co víc si přát?:D

Kráska a zvíře


Jak už jsem říkala, pohádky podle mě k Vánocům patří a Kráska a zvíře je naprostá pohádkovská klasika. Kromě Lvího krále je tohle moje nejoblíbenější pohádka a to jak v kreslené formě, tak i v nové hrané (kdo neviděl s Emmou Watson, rychle to napravte!:D). Navíc má i nádhernou obálku a každá kapitola je krásně oddělená...prostě moc doporučuju:).

Eleanor a Park

Tahle knížka sice taky není Vánoční, ale musela jsem jí sem přidat, protože jí napsala Rainbow Rowellová, která napsala i mojí milovanou Fangirl, takže to že bude perfektní jsem věděla ještě než jsem se do ní začetla:D. Hrozně se mi tu líbí , že hlavní hrdinové nejsou dokonalí, jsou to prostě obyčejní středoškoláci, kteří nejsou oblíbení. Eleanor je až moc obézní a zrzavá a Park má korejské kořeny. Ze začátku jsem si musela zvyknout na nespisovnost, ale po pár stranách jsem to přestala vnímat:D.

Tak snad jsem vás aspoň trochu přenesla na vánoční vlnu a pokud ne....mrkněte na Grinche a vánoční nálada určitě dorazí:D.

Určitě mi nezapomeňte napsat do komentářů, jaké jsou vaše oblíbené knihy na Vánoce...těším se na vaše tipy:).

Mějte se krásně!


You May Also Like

22 komentářů

  1. Sněží, sněží jsem si koupila loni a hned jsem ji přečetla, má to nádhernou atmosféru a letos se na ni chystám znovu:) Až zase začne sněžit, udělám si horkou čokoládu, zabalím do deky a jdu na to!:)

    Sim in the Bubblegum
    Píšu, tedy jsem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš úplnou pravdu, ta atmosféra v knížce je skvělá!:D

      Vymazat
  2. Sněží, sněží byla moje první vánoční knížka a od té doby musím mít každé Vánoce jednu :D Minulý rok jsem četla právě Dashe a Lily - úplně s tebou souhlasím, při Dashových částech jsem se také musela smát :D Kniha se mi moc líbila a určitě bych doporučila dále. Knížku Dárek z pravé lásky právě dočítám, už mi chybí poslední příběh :) Některé jsou fakt přeslazené, ale to k Vánocům prostě patří! :) Ostatní knížky mě také zaujaly, mnoho z nich znám.

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, že máme stejný vánoční vkus na knihy:D

      Vymazat
  3. Přesně tenhle článek jsem potřebovala! Já moc knížek, které se hodí na Vánoce neznám (kromě Sněží, sněží a Harryho), proto jsem ti teď opravdu moc vděčná. V blízké době razím do knihovny a knihkupectví. :D
    Hemitson.
    before-the-shadows.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem ráda, že jsem pomohla! Děkuji moc:D

      Vymazat
  4. Z těchto knížek znám akorát Sněží, Sněží, Krásku a Zvíře a Fantastická zvířata a kde je najít. Takže aspoň budu mít co číst :D Díky za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvelé tipy :) Sneží, sneží mám v angličtine, ale ešte som sa stále nedokopala k tomu, aby som ju celú prečítala

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám v plánu si tuhle knihu přečíst v angličtině:D. Díky moc!

      Vymazat
  6. Jak píšeš John Green je vážně geniální spisovatel! :) Zatím jsem četla všechny knížky a to se mi nestává, že bych jednoho spisovatele vyhledávala:). Eleanor & Park si chci hrozně dlouhou dobu přečíst!:))

    http://shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S J.Greenem to mám stejně, je to první spisovatel, jehož knížky jsem přečetla všechny:D

      Vymazat
  7. Knižku sneží, sneží som čítala minulý rok ešte v angličtine a je to naozaj super ! :) Ostatné nepoznám ale tá prvá ma zaujala! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. O spoustě těchto knih jsem už slyšela, ale nepřišlo mi, že to byl můj styl (až na Fantastická zvířata) :D i když třeba se mýlím :)
    http://karelzzilla.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne každýmu sedí romantické knížky, já znám osobně jenom pár lidí:D. Ale za vyzkoušení určitě nic nedáš:)

      Vymazat
  9. Krásné tipy, četla jsem a letos si Sněží sněží přečtu určitě znovu, to je úplně nádherně Vánoční i s tím obalem ♥

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuju! Mám to úplně stejně:D

    OdpovědětVymazat
  11. Priznám sa, že som ani jednu knihu nepoznala. Ale počas Vianoc najradšej čítam tie knihy ktoré dostanem pod stromček (ak nejaké dostanem). Veľmi pekný článok! 😘

    https://laureysworldkitchen.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já poslední dobou už knihy nedostávám, většinou si je půjčuji v knihovně:D
      Děkuji mooc!

      Vymazat